Vinprovning Hemma

Vi kommer ut och erbjuder vin- och matprovning direkt i ditt hem

Vi erbjuder vinprovningar hemma, matpaket och graverade glas på beställning och efter era önskemål. Klicka HÄR

för att göra en bokning, har du några andra frågor så tveka inte utan kontakta gärna via mail på roger@matodryck.nu.
Vinprovning-hemma-vin

Vinprovning

Vi kan viner! Hos oss får du hela upplevelsen av en fulländad vinprovning i Stockholm.
Läs mer

Vinprovning-hemma-vi-erbjuder

Vi erbjuder

Vi erbjuder provning av alla vinsorter som rött, vitt, rosé eller mousserande med eller utan mat.
Läs mer

Vinprovning-hemma-kontakt

Kontakta oss

Boka din vinprovning genom formuläret på matodryck.nu som du kommer till HÄR.
Läs mer

Vinprovning hemma

Nuförtiden är det rätt många som är intresserade av att lära sig mer om vin och hur man smakar på olika viner och lär känna dem. Samtidigt som man lär sig om vin har man i dessa dagar börjat att visa allt mer intresse för matlagning och kunskap om matlagning. På flera ställen i landet ordnas det vinprovningar.

När man ordnar en vinprovning hemma är miljön betydligt avslappnare när man är omringad av sina bästa vänner. I det egna hemmet vågar deltagarna ha egna åsikter och ställer fler frågor när det är i en lugn och avslappnad miljö hemma hos någon eller varför inte med arbetskamrater på kontoret. Att ordna en vinprovning hemma kan samtidigt vara det perfekta sättet att bjuda in trevliga vinälskare och ha en rolig kväll tillsammans. En kväll som inte kommer att glömmas i första taget och som du kommer ha med dig varje gång du ska köpa eller dricka ett vin.

Några tips och information

Det hela börjar att vi går igenom grunderna för vinprovningsmetodiken så att man själv vet lite vad man ska titta och söka efter, till exempel olika färg-, smak- och doftbeskrivningar.

För att göra det lite enklare och inte behöva ge sig in på hela det breda vinsortimentet, kan det vara en rolig idé att ha ett speciellt tema för kvällen. Temat kan vara exempelvis Europa, Amerika eller Frankrike eller kanske ännu smalare att man bara provar viner från rioja, Champagne, eller Bordeaux, då smakar ni enbart på viner från det förutbestämda området.

Provningen kan vara till exempel mousserande som Champagne, Cava, Proseco eller något annat mousserande vin. Eller varför inte fyra stycken vita, rosé eller röda viner. Man kan såklart också välja två röda och två vita viner till en provning.

Önskas mat till provningen så ordnar vi det såklart, varför inte ostar till röda viner eller lite tapas till en cavaprovning? Vi hjälper dej med detta såklart så att ni kommer till ett dukat bord och en fantastisk vin eller ölprovning.

Provningen

Det som vi bland annat kommer att plocka bekanta oss med är hur fylligheten i vinet, tanniner, syrligheten, aromerna samt ekfatets karaktär upplevs.

När man undersöker vinets fyllighet handlar det om hur tungt eller rikt vinet känns. Ett mycket fylligt vin lämnar ofta en eftersmak som kommer vara länge kvar i munnen efter du har svalt vinet. Viner med hög alkoholhalt kan vara fylligare än de med lägre eftersom alkoholen är en smakbärare är det lättare att få fram fruktigheten m.m i vinet med lite höre alkoholhalt.

Tanniner kan ofta identifieras som att det känns torrt och strävt under överläppen eller i munnen. Tanniner är ämnen som finns i druvskalet, kärnorna och stjälkarna. De här påverkar vinets struktur, dess komplexitet som vinet har eller får.

Vinets syra känner man ganska lätt. Viner som kommer från ett område med lite kyligare klimat brukar få en högre syra men det är långt ifrån alltid så, vinmakaren, uppväxtplatsen, när druvorna plockas i vilket mognads stadium är faktorer som spelar stor roll.

Vilka aromer som kan kännas igen i ett vin är rätt så olika. Aromerna påverkas av många olika faktorer så som druvtypen och framställningsprocessen. Eftersom alla människors smak är olika och inte går att jämföras på ett så lätt sätt så hämtar man smaker från sin egen minnesbank, vad man själv förknippar med en doft eller smak. Bland annat svettig häst, läder, stall. Ofta hittar man dofter och smaker i saker man har ätit eller från en miljö som har man har bott i som ligger nära oss att minnas och att framkalla.

Ekfatskaraktärerna beskrivs nästan alltid som en aning rostad, kaffe, nötter, choklad, vanilj med flera. De här smakerna kan vara mer eller mindre framträdande och det beror på lagringstiden och hurudan typ av ekfat man använt.

Ni kommer få en fantastisk upplevelse med en sommelier hemma hos er eller på eran arbetsplats, kan lova att ni sent kommer glömma denna upplevelse.